Beleef de natuur op zijn mooist tijdens onze excursies in
de mooiste (heem)tuinen en (natuur)parken
Deze grote bezoektuin is zo de moeite waard dat het een dag vullend programma is.
Kijken en leren van vormgeving en plantenkeus staan net als hoe te onderhouden centraal tijdens deze excursie. Hier is de mogelijkheid te leren kijken door de ogen van een tuinprofessional.
Natuurlijk is er ook ruimte voor jouw vragen. Europa's grootste voorbeeld park met aangelegde borders.
Voor slechts €15 neemt Jeanine je 4 uur lang mee op tuinavontuur (excl. entree en consumpties).
Dutch Wave is sinds 2010 een begrip op het gebied van de tuincultuur. Deze techniek van planten combineren is bedacht door Nederlandse tuinarchitecten. Het nieuwe tuinieren met bollen, vaste planten, siergrassen geeft een beplanting die natuurlijk oogt en het hele jaar rond de moeite waard is.
De inspiratie komt uit de natuur. De prairie tuinen kenmerken zich door de structuren van sterke siergrassen en vaste planten.
Piet Oudolf heeft in Nederland enkele openbare tuinen aangelegd. De Vlinderhof in Utrecht in het Maximapark is centraal gelegen in het land en de moeite waard.
Landgoed Nijenburg
(Heiloo)
Heiloo ligt op een oude strandwal. Het is een gebied met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen was de strandwal begroeid met natuurlijke bossen. De Spanjaarden kapte in het jaar 1573 al deze bossen. Na 1700 werd het huidige lanenstelsel in de geometrische Franse stijl aangelegd. Het landhuis van rond 1700 spiegelt zich in de vijver en is gelegen midden in het Heilooërbos. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, gaat de zon onder in het verlengde van de laan de ronde O genaamd.
In de winter worden er op 2 zaterdag ochtenden hoogstam fruitbomen gesnoeid in de ommuurde boomgaard in het voorjaar is er een bloesemdag om de gesnoeide bomen in bloei te kunnen aanschouwen.
Het park (1940) is aangelegd als een smalle strook in de Engelse landschapsstijl als villapark. In 1953 omgedoopt als eerbetoon aan Dr. Jac. P. Thijsse, oprichter van Natuurmonumenten en bekend van het behoud van het Naarder meer en de Verkade albums. In dit heempark groeien veel verschillende inheemse gewassen doordat er niveau verschillen zijn gemaakt waarbij hoog droger is dan laag.
Slingerende paden brengen je steeds in een andere wereld. De verschillende buitenkamers zijn steeds verrassend. Het vormgeven met planten is hier goed gelukt. Het samenspel van de beplanting is groots. Door de kronen uit bomen te zagen lijkt het of je in een dicht bos loopt, ook al is de strook soms erg smal. Door de juiste lichtinval is er een rijke diversiteit in de kruiden laag. Dit maakt dit heempark zeer speciaal. Arbeidsintensief en vak deskundig beheer is gewenst om te bepalen waar welk plantje wel of niet zijn gang mag gaan.
Een parel in parkenland! Dit Heempark uit 1939 heeft in 2011 de status Rijksmonument gekregen, samen met de andere omliggende heemparken. Er is een wandeling uitgezet die je door 3 parken leidt.
Door een dijkdoorbraak is het centraal gelegen water in de Braak ontstaan. Natuurlijke vormgeving en vele bruggetjes over het water leiden je rond in dit wandelpark. Dit park is rustiger en onbekender dan het Jac. P. Thijssepark en heeft een kwekerij, kruidentuin en biotoop schalen waar nog steeds gekweekt wordt.