excursies

Leer de natuur kennen tijdens  

inspirerende excursies

Wandel mee door de mooiste tuinen en parken van Nederland!

Bekijk alle excursies
excursie-boomgaard-bloesemdag

Excursies 

Voorjaar 2024  -Zondagen-


Tijdens de excursies leer je van vormgeving en plantenkeuze tot onderhoud. Ontdek de natuur tijdens een wandeling van ongeveer 2 uur (met uitzondering van Bloemenpark Appeltern en de excursie naar Utrecht waar we twee bijzondere locaties op 1 dag bezoeken (*Dit zijn dag vullende programma's).


Onze excursies zijn gericht op het leren over tuinieren en tuinieren mét de natuur. Je zult versteld staan van nieuwe inzichten en technieken om jouw tuin te vergroenen. Je wordt actief betrokken bij de "les". Stevig schoeisel is aan te raden, want we lopen ook over onverharde paden. De afstand die we tijdens een excursie afleggen is ongeveer 5 km. Voor de dagexcursie zal dat langer zijn.


16 juni  Vlinderhof Maximapark en Fort Hoofddijk Botanische tuinen Utrecht *

 (Na de zomer volgen er weer nieuwe data voor excursies) 


  • Excursies starten om 10.00 uur  en duren ongeveer 2 uur.
  • *Locaties met een ster zijn de gehele dag, excursieprijs is exclusief entree voor de locatie

Beleef de natuur op zijn mooist tijdens onze excursies in
de mooiste (heem)tuinen en (natuur)parken

28 April Bloemenpark Appeltern 

Deze grote bezoektuin is zo de moeite waard dat het een dag vullend programma is. 

Kijken en leren van vormgeving en plantenkeus staan net als hoe te onderhouden centraal tijdens deze excursie. Hier is de mogelijkheid te leren kijken door de ogen van een tuinprofessional. 

Natuurlijk is er ook ruimte voor jouw vragen. Europa's grootste voorbeeld park met aangelegde borders.

Voor slechts €15 neemt Jeanine je 5 uur lang mee op tuinavontuur (excl. entree en consumpties).

 16 Juni Vlinderhof  Maximapark  en Botanische tuin Ford Hoofddijk(Utrecht) * 

Dutch Wave is sinds 2010 een begrip op het gebied van de tuincultuur. Deze techniek van planten combineren is bedacht door Nederlandse tuinarchitecten. Het nieuwe tuinieren met bollen, vaste planten, siergrassen geeft een beplanting die natuurlijk oogt en het hele jaar rond de moeite waard is.

De inspiratie komt uit de natuur. De prairie tuinen kenmerken zich door de structuren van sterke  siergrassen en vaste planten.

Piet Oudolf heeft in Nederland enkele openbare tuinen aangelegd. De Vlinderhof in Utrecht in het Maximapark is centraal gelegen in het land en de moeite waard.

Landgoed Nijenburg

(Heiloo)

Heiloo ligt op een oude strandwal. Het is een gebied met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen was de strandwal  begroeid met natuurlijke bossen. De Spanjaarden kapte in het jaar 1573 al deze bossen. Na 1700 werd het huidige lanenstelsel in de geometrische Franse stijl aangelegd. Het landhuis van rond 1700 spiegelt zich in de vijver en is gelegen midden in het Heilooërbos. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, gaat de zon onder in het verlengde van de laan de ronde O.

In de winter worden er op 2 zaterdag ochtenden hoogstam fruitbomen gesnoeid in de ommuurde boomgaard in het voorjaar is er een bloesemdag om de gesnoeide bomen in bloei te kunnen aanschouwen.

Landgoed Ter Coulster (Heiloo)

Het enige landgoed wat nog in particuliere handen is boven het Noordzee kanaal. In het Oosten van het land zijn landgoederen gelegen in het bos. Op Ter Coulster vormt het 9 ha grootte bos het centrum en liggen de landerijen er om heen. De statige leeuwen heten je welkom. De eiken oprijlaan is in ere hersteld. Dieper in het bos staan statige oude beuken langs een slingerend pad. Een voormalige ijskelder en theekoepel maken deel uit van de rijke historie. Een parel aan de rand van het dorp Heiloo. 

Landgoed Beeckestijn (Velsen-Zuid)

Op deze buitenplaats vind je verschillende tuinstijlen naast elkaar. Zowel keurig aangelegde siertuinen als lommerrijke parkbossen.  Op Beeckestijn staan twee bijzondere slangenmuren, die kom je niet zoveel tegen. De majestueuze hoofdlaan met bomen is naar achter toe versmald waardoor de laan nog langer lijkt. Deze techniek wordt nog steeds toegepast en heet vals perspectief. Ook staat er op deze buitenplaats een colonnade uit 1765. In de Engelse landschapsstijl werden er verschillende follies  geplaatst. Nutteloze bouwsels die je moesten verrassen. In een van de follies op Beeckestijn woonde in werkelijkheid een tuinman met zijn gezin. Ga mee met deze historische wandeling door de tijd.

 Jac. P. Thijssepark (Amstelveen)

Het park (1940) is aangelegd als een smalle strook in de Engelse landschapsstijl als villapark. In 1953 omgedoopt als eerbetoon aan Dr. Jac. P. Thijsse, oprichter van Natuurmonumenten en bekend van het behoud van het Naarder meer en de Verkade albums. In dit heempark groeien veel verschillende inheemse gewassen doordat er niveau verschillen zijn gemaakt waarbij hoog droger is dan laag. 

Slingerende paden brengen je steeds in een andere wereld. De verschillende buitenkamers zijn steeds verrassend. Het vormgeven met planten is hier goed gelukt. Het samenspel van de beplanting is groots. Door de kronen uit bomen te zagen lijkt het of je in een dicht bos loopt, ook al is de strook soms erg smal. Door de juiste lichtinval is er een rijke diversiteit in de kruiden laag. Dit maakt dit heempark zeer speciaal. Arbeidsintensief en vak deskundig beheer is gewenst om te bepalen waar welk plantje wel of niet zijn gang mag gaan.

Natuurpark De Braak (Amstelveen)

Een parel in parkenland! Dit Heempark uit 1939 heeft in 2011 de status Rijksmonument gekregen, samen met de andere omliggende heemparken. Er is een wandeling uitgezet die je door 3 parken leidt.

Door een dijkdoorbraak is het centraal gelegen water in de Braak ontstaan. Natuurlijke vormgeving en vele bruggetjes over het water leiden je rond in dit wandelpark. Dit park is rustiger en onbekender dan het Jac. P. Thijssepark en heeft een kwekerij, kruidentuin en biotoop schalen waar nog steeds gekweekt wordt. 

Botanische tuinen
(Utrecht) 

De oudste nog bestaande universitaire tuinen van Nederland. De Tuinen zijn opgericht in 1639. Met de aanleg van de tuin op Fort Hoofddijk is begonnen in 1963. Wie de tuin binnenloopt, ziet direct de Rotstuin. Het hoogste punt ligt circa 12 meter boven het niveau van de Fortgracht. Wat soortenrijkdom en oppervlakte betreft, is het één van de grootste rotstuinen van Europa.

Een bijzonder onderdeel van de Rotstuin is het stukje hoogveen, een stukje oer-Nederland. Hier staat zomers de Rietorchis in bloei en vind je Zonnedauw en Veenpluis.

Meedoen met een excursie?

Mis deze kans niet om meer te leren over tuinieren mét de natuur en te genieten van gezelschap tijdens een wandeling! Schrijf je nu in voor een excursie met Jeanine Jonker Tuincursussen voor slechts €15 per persoon (exclusief eventuele toegangsprijzen). Vul het contactformulier in op onze contactpagina, of bel of app naar 06 29 36 16 51 en vermeld je naam en welke excursie je wilt bijwonen. Wacht niet langer en ervaar het plezier van het ontdekken van prachtige (heem)tuinen en (natuur)parken onder leiding van een ervaren gids.