U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

EXCURSIES

Leren over de natuur en genieten tijdens een wandeling van gezelschap!

Een excursie  bestaat uit een wandeling van ongeveer 2 uur per locatie. De afstand die we tijdens een excursie afleggen is ongeveer 5 km.  Stevig schoeisel dragen is gewenst; daar waar mogelijk lopen we ook op onverharde paden daarom is het wenselijk goed ter been te zijn. Het leren over de natuur is uitgangspunt. Je wordt actief betrokken bij de les.

 

Tuinen

De Vlinderhof  Maximapark (Utrecht) 

Dutch wave is een vrij nieuwe stroming in de tuincultuur. Deze techniek van planten combineren is bedacht door Nederlandse tuinarchitecten. Het nieuwe tuinieren met onder andere vaste planten, siergrassen en bollen geeft een beplanting die natuurlijk oogt en het hele jaar rond de moeite waard is. De inspiratie komt uit de natuur. De prairie tuinen kenmerken zich door de structuren van sterke  siergrassen en vaste planten.

Piet Oudolf heeft in Nederland enkele openbare tuinen aangelegd. De Vlinderhof in Utrecht in het Maximapark is centaal in het land. 

 

Op zondagochtend 4 juli en 3 oktober staan hier excursies naar toe ingepland. 

 

Landgoederen;

Nijenburg (Heiloo)

Heiloo ligt op een oude strandwal. Het is een gebied met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen was de strandwal  begroeid met natuurlijke bossen. De Spanjaarden kapte in het jaar 1573 al deze bossen. Na 1700 werd het huidige lanenstelsel in de geometrische Franse stijl aangelegd. Het landhuis van rond 1700 spiegelt zich in de vijver en is gelegen midden in het Heilooërbos. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, gaat de zon onder in het verlengde van de laan de ronde O genaamd.

 

Ter Coulster (Heiloo)

Het enige landgoed wat nog in particuliere handen is boven het Noordzee kanaal. In het Oosten van het land zijn landgoederen gelegen in het bos. Op Ter Coulster vormt het 9 ha grootte bos het centrum en liggen de landerijen er om heen. De statige welkoms leeuwen zijn gerestaureerd en de eiken oprijlaan is in ere hersteld. Dieper in het bos staan statige oude beuken langs een slingerend pad. Een voormalige ijskelder en theekoepel maken deel uit van de rijke historie. Een parel aan de rand van het dorp. 

 

Beeckestijn (Velsen-Zuid)

Op deze buitenplaats vind je verschillende tuinstijlen naast elkaar. Zowel keurig aangelegde siertuinen als lommerrijke parkbossen.  Op Beeckestijn staan twee bijzondere slangenmuren, die kom je niet zoveel tegen. De majestueuze hoofdlaan met bomen is naar achter toe versmald waardoor de laan nog langer lijkt. Deze techniek wordt nog steeds toegepast en heet vals perspectief. Ook staat er op deze buitenplaats een colonnade uit 1765. In de Engelse landschapsstijl werden er verschillende follies  geplaatst. Nutteloze bouwsels die je moesten verrassen. In een van de follies op Beeckestijn woonde in werkelijkheid een tuinman met zijn gezin. Ga mee met deze historische wandeling door de tijd.

 

Heemtuinen - Natuurparken

 Jac. P. Thijssepark (Amstelveen)

Het park (1940) is aangelegd als een smalle strook in de Engelse landschapsstijl als villapark. In 1953 omgedoopt als eerbetoon aan Dr. Jac. P. Thijsse, oprichter van Natuurmonumenten en bekend van het behoud van het Naardermeer en de Verkade albums. In dit heempark groeien veel verschillende inheemse gewassen doordat er niveau verschillen zijn gemaakt waarbij hoog droger is dan laag. 

Slingerende paden brengen je steeds in een andere wereld. De verschillende buitenkamers zijn steeds verrassend. Het vormgeven met planten is hier goed gelukt. Het samenspel van de beplanting is groots. Door de kronen uit bomen te zagen lijkt het of je in een dicht bos loopt, ook al is de strook soms erg smal. Door de juiste lichtinval is er een rijke diversiteit in de kruidenlaag. Dit maakt dit heempark zeer speciaal. Arbeidsintensief en vakdeskundig beheer is gewenst om te bepalen waar welk plantje wel of niet zijn gang mag gaan.

 

De Braak (Amstelveen)

Een parel in parkenland! Dit Heempark uit 1939 heeft in 2011 de status Rijksmonument gekregen, samen met de andere omliggende heemparken. Door een dijkdoorbraak is het centraal gelegen water ontstaan. Natuurlijke vormgeving en vele bruggetjes over het water leiden je rond in dit wandelpark. Dit park is rustiger en onbekender dan het Jac. P. Thijssepark en heeft een kwekerij, kruidentuin en biotoop schalen waar nog steeds gekweekt wordt. 

 

Natuurpark Blokweer (Hoorn) 

Natuurpark Blokweer is een cultuurhistorisch landschap. Het bestaat voor een deel uit weiden en voor een deel uit bos. Een natuurspeeltuin, vlinder- en bijentuin, kloostertuin en een hoogstamfruitboomgaard zijn gerealiseerd. Het oorspronkelijke productiebos is met behulp van omwonenden, om woningbouw tegen te gaan, in 2009 omgevormd tot een uniek natuurpark van 16 hectare. De weiden in het park worden door Nederlandse landgeiten en Mergellandschapen begraasd. Een waterzuiverings- en waterbergingsproject verhogen de natuurwaarden van het gebied. Gevarieerde beplanting, voor een deel van naambordjes voorzien, maakt dit jonge park zeer interessant. Het beheer wordt door vrijwilligers uitgevoerd; iedere maand is er een landwerkdag.

 

PROGRAMMA

DATUM excursies 2021 ;

Zondag 4 juli Maximapark Utrecht 10.00 uur

Zondag 3 oktober Maximapark Utrecht 10.00 uur

 

Kosten € 15 pp per excursie

 

Schrijf je in door te bellen of een appje (06 29 36 16 51) te sturen dan ontvang je een betaalverzoek en daarna de verzamel locatie.

Vermeld je naam en gewenste datum van de excursie. 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?